מה זה ביטקוין?
ביטקוין הינו מטבע דיגיטלי בעל ערך שאינו בבעלות גוף מרכזי כגון מדינה או בנק (מטבע מבוזר). קל, מהיר ובטוח לבצע העברות ביטקוין לכל נקודה ברחבי העולם. בשל היותו מטבע מבוזר, ערך הביטקוין נקבע בשוק חופשי, ללא מניפולציות.
ביטקוין הוא המטבע הדיגיטלי הגלובלי המבוזר הראשון, הומצא בשנת 2008. ביטקוין הוא ממוחשב, ולכן אינו מוחשי כמו שקל, דולר ושאר המטבעות המוכרים לנו.
ניתן לשלוח ביטקוין במהירות ובבטחה מכל נקודה בעולם לכל נקודה – הצורך היחיד הוא חיבור לאינטרנט. בשל היותו מטבע מבוזר, מחיר הביטקוין נקבע בשוק החופשי, בכפוף להיצע ולביקוש.
ביטקוין מאוחסן בכתובות דיגיטליות הפרוסות ברחבי האינטרנט, זהו מטבע קריפטוגרפי המבוסס על טכנולוגיית שרשרת הבלוקים (blockchain). בשל הביזור שלו, ביטקוין אינו נשלט על ידי אף גוף כגון ממשלה או בנק מרכזי.
מכיוון שביטקוין הוא פרויקט קוד פתוח, מפתחים רבים תורמים מזמנם ועוסקים במלאכת פיתוח קוד הביטקוין על בסיס יומי.
בואו נדבר מספרים
סך הכל כמות הביטקוין הקיימת לעומת סך כל הביטקוין הכללי:
השווי הנוכחי כלל הביטקוין הקיים:
מחיר הביטקוין הנוכחי:
שווי העברות הביטקוין ביממה האחרונה:
כמות העברות ביטקוין ביממה האחרונה:
ביטקוין למתחילים – שאלות ותשובות
- מי המציא את הביטקוין?
- מיהו הגוף ששולט בביטקוין?
- מי רשאי לפתוח חשבון ביטקוין?
- איך והיכן שומרים ומאכסנים את הביטקוין?
- כיצד נקבע מחיר הביטקוין?
שליחת ביטקוין
קניית ביטקוין
- איך אפשר לקנות ביטקוין?
- האם ניתן לקנות או לשלוח פחות מביטקוין אחד?
- שימוש בביטקוין: אילו עסקים מקבלים ביטקוין? מה אוכל לקנות תמורת ביטקוין?
- מהו שיא גינס לפיצה היקרה ביותר?
בלוקצ’יין ותהליך הכרייה
- מאחורי הקלעים של ביטקוין: מה זה בלוקצ’יין?
- היכן אוכל לעקוב אחר הביטקוין ששלחתי וקיבלתי?
- יצירת ביטקוין: מהי כריית ביטקוין?
- מה התגמול של הכורים?
- אז למה כולם לא כורים?
- מתי נכרה הביטקוין הראשון?
מי המציא את הביטקוין?
בשנת 2008, במהלך המשבר הכלכלי העולמי, הידוע גם בשם משבר הסאב-פריים או משבר הנדל”ן, מישהו המכונה סאטושי נקמוטו החליטו שזה הזמן הנכון למטבע המבוזר הדיגיטלי הראשון.
ב- 31 באוקטובר 2008, הרעיון לביטקוין הוצג לעולם, עם שחרורו של ספר-לבן בשם “ביטקוין – מערכת מזומנים אלקטרונית עמית לעמית (P2P)”, שנכתבה על ידי סאטושי.
זהותו האמיתית של סאטושי נקמוטו עדיין איננה ידועה עד לרגע כתיבת שורות אלה. למרות שיש אנשים רבעים שטענו ועדיין טוענים שהם סאטושי נקמוטו, אף אחד מהם לא סיפק ראיות מספקות לאישוש הטענה.
בשנתיים הראשונות לקיומו, לביטקוין לא היה כמעט ערך כספי. עם זאת, עד מהרה הפרוייקט יצר קהילה חזקה ופעילה של מפתחים שמשפרים את הקוד המקורי. קהילה זו נשמרה עד היום.
בשנת 2010 סאטושי עזב את פיתוח הביטקוין, והתקשורת האחרונה הידועה עמו (או עמה) הייתה תכתובת מייל מחודש אפריל 2011.
מיהו הגוף ששולט בביטקוין?
שנים רבות היה נהוג לחשוב כי ישות כמו בנק או ממשלה גדולים חייבים לעמוד מאחורי כל מטבע ולהבטיח את יציבות כלכלתו.
אולם רק לפני כמה עשורים, כלכלת החוב החלה לקרום עור וגידים. זה העידן בו אנו נמצאים כיום, בו הבנק המרכזי של כל מדינה יכול להדפיס שטרות חדשים כרצונו ללא קישור לכל בסיס נכסים מוחשי (בסיס כזה יכול להיות למשל זהב).
מנגנון זה מייצר אינפלציה: המשך עליית מחירים ושחיקת ערך המטבע לאורך זמן. יש לציין כי לפני העידן הנוכחי הכסף לא נשלט על ידי ממשלות או בנקים מרכזיים.
לעומת כלכלת החוב, ביטקוין נותן לנו שליטה מלאה על הכסף שאנו מחזיקים. ביטקוין אינו נשלט על ידי אף גוף – ממשלה, בנק מרכזי, וכו’.
מאחורי הקלעים של ביטקוין: מה זה בלוקצ’יין?
פרוטוקול הביטקוין בנוי על טכנולוגיית שרשרת הבלוקים, או blockchain. הבלוקצ’יין מייצג יומן דיגיטלי הכולל את כל ההעברות שנעשו לאורך ההיסטוריה של הביטקוין, ומחולק לבלוקים.
הבלוקצ’יין של ביטקוין שואב את כוחו מהצמתים (nodes) הפזורים ברחבי העולם. אגב, כל אחד יכול ליצור צומת ולעזור בשימור וחיזוק הבלוקצ’יין.
לפיכך נאמר כי הביטקוין מבוזר – אף גורם אחד, בין אם זה בנק, חברה או ממשלה, אינו יכול להשפיע על הרשת. מכאן גם שלא ניתן “לכבות” את רשת הביטקוין. ניתן אמנם להפעיל חוקים אשר ישפיעו על ערכו, אך כיבוי מלא כל עוד ישנם צמתים ברחבי העולם לא ניתן.
מי רשאי לפתוח חשבון ביטקוין?
שלא כמו בנקים, כל אחד יכול ליצור חשבון ארנק ביטקוין בכוחות עצמו, זה מביא יתרונות רבים, אולי החשוב שבהם הוא נגישות. הרי, לכל בנק יש דרישת סף על מנת שיסכים לפתוח חשבון.
בנקים מייצרים מדיניות שעל לקוחותיהם להתחייב; אם הם לא מצליחים לעשות כן, לבנקים יש סמכות לסגור את חשבונותיהם לאלתר. בנקים יכולים גם להקפיא עסקאות וחשבונות. זה לא יכול לקרות עם ביטקוין מכיוון שאין גוף מרכזי שולט.
מבחינת נגישות, כל מי שיש לו גישה לאינטרנט יכול לפתוח ארנק, לשלוח, לאחסן ולבצע עסקאות בביטקוין. כל אחד יכול לפתוח ‘חשבון ביטקוין’, על ידי הורדת אפליקציית ארנק דיגיטלי לטלפון או פתיחת ארנק WEB בדפדפן.
שליחת סכומים גדולים בביטקוין זה הרבה יותר מהיר וזול מאשר שליחת סכום דרך הבנק: מתי בפעם האחרונה שלחתם 300 מיליון דולר תמורת עמלת העברה של פחות מדולר בודד?
איך והיכן שומרים ומאכסנים את הביטקוין?
כשם שמאוחסנים מטבעות רגילים בארנק, מטבעות ביטקוין מאחסנים בארנק דיגיטלי ייעודי. לכל ארנק כתובת דיגיטלית ציבורית, שאליה ניתן לקבל מטבעות.
הכתובת היא מחרוזת של מספרים ואותיות באנגלית באורך של 30 תווים. אין עלות ליצור ארנק חדש, או הגבלה על מספר הארנקים שכל אחד יכול לפתוח. ישנם מספר סוגים של ארנקים דיגיטליים, אשר נבדלים זה מזה בעיקר ברמת האבטחה שלהם.
מה משפיע על מחיר הביטקוין?
כאמור, הביטקוין נסחר בשוק החופשי. ערכו מושפע מהיצע וביקוש של המשקיעים כמו בכל שוק תקין. לפי אירועי העבר ניתן להבחין בקשר ישיר בין חוסר יציבות בעולם לבין הביטקוין, לדוגמא, אירועים פוליטיים כגון הברקזיט (יציאת אנגליה מהאיחוד האירופי), עליית טראמפ לשלטון, הלאמת השטרות הגדולים בהודו – כל אלה הביאו חוסר יציבות ועלייה בערך הביטקוין.
כמובן שאירוע כמו הכרה בביטקוין כאמצעי תשלום לגיטימי (ע”ע יפן) נתנה גם רוח גבית. לעומת זאת פריצות לאתרי מסחר, רגולציה נגד המטבע, דחיית תעודת הסל על הביטקוין – הביאו ליצירת פאניקה וירידה מהירה בערך. הנבואה ניתנה לשוטים, ולכן כשאנחנו נשאלים על כך – החלטנו לפרסם מאמר עם תשובה הולמת לשאלה הניצחית – האם כדאי לקנות ביטקוין? הכירו את ה- DCA
יצירת ביטקוין: מהי כריית ביטקוין?
התהליך המאפשר את תפקוד רשת הביטקוין, תוך יצירת מטבעות חדשים, נקרא כרייה. כרייה היא למעשה הלב הפועם של רשת הביטקוין.
כשאדם רוצה לשלוח ביטקוין לחווה אשתו, הוא יוצר עסקה וחותם אותה באמצעות המפתח הפרטי שלו ואז משדר אותה לרשת. וכאן נכנסים הכורים
בעיקרון, הכורים הם אלה אשר מאמתים ומוודאים (ולידציה) את העסקאות, מכניסים אותן לבלוקים הבאים ומשדרים אותן לבלוקצ’יין המרכזי. מכאן באה המילה בלוקצ’יין – זו בעצם שרשרת בלוקים.
מתי נכרה הביטקוין הראשון?
ב- 3 בינואר, 2009, בוצעה בהצלחה כריית הביטקוין הראשונה בעולם. מאורע זה ידוע גם בשם “בלוק מספר 0” או בלוק בראשית (Genesis Block). באותם זמנים התגמול לכורים היה 50 מטבעות ביטקוין לכריית כל בלוק.
מה התגמול של הכורים?
ישנם שני סוגים של תגמולים שהכורים מרוויחים – הראשון הוא העמלות לאימות העסקאות, והשני הוא תגמול הבלוק.
הכורים למעשה מתחרים ביניהם על פתרון חידות מתמטיות, והכורה שמצליח לפתור את הבעיה הקריפטוגרפית, זוכה בתגמול.
נכון לכתיבת שורות אלה, לכל בלוק יש תגמול של 6.25 ביטקוין לכורים. על פי פרוטוקול הביטקוין, כל ארבע שנים מתקיים אירוע “חציית הבלוק”, בעקבותיו התגמול נחתך לחצי. אירוע החצייה האחרון התקיים במאי 2020. באירוע החצייה הבא, הצפוי בשנת 2024, התגמול יחתך בחצי ל -3.125 ביטקוין לכורים בכל בלוק.
אז למה כולם לא כורים?
ובכן, כרייה כוללת פתרון של בעיות קריפטוגרפיות מתמטיות קשות, על בסיס האלגוריתם האש. הפיתרון הוא הוכחת העבודה שמתווסף לבלוק החדש.
בשנים הראשונות של ביטקוין, מספיק היה מחשב אישי כדי לייצר מספיק כוח חישובי לכריית ביטקוין. אולם בימים אלה, ככל שגברה התחרות (והכדאיות לכרייה), רק חברות כרייה ענקיות כמו Bitmain הסינית יכולות לקחת חלק במאמצי כריית הביטקוין.
ראוי לציין כי הפרוטוקול של ביטקוין מאפשר רק ליצור 21 מיליון מטבעות. לאחר שמספר זה יגיע ליעדו, אי שם בסביבות שנת 2140, לא ייווצרו מטבעות נוספים, וכורים יתוגמלו רק עבור עמלות ההעברה.
זה מביא אותנו לנקודה הבאה בנוגע ליתרונותיו של ביטקוין על פני מטבעות מסורתיים כגון שקל ודולר.
איך אפשר לקנות ביטקוין?
הדרך הפשוטה והקלה ביותר להשיג ביטקוין היא על ידי קנייה אצל חלפן אינטרנטי או לחילופין זירת המסחר. ניתן גם לרכוש בכספומטים של ביטקוין הפרוסים ברחבי העולם, בישראל ישנם כאלה בעיקר בתל אביב (לכספומטים מגבלת סכום). הערה: כל יום אנו שומעים על תרמיות גניבת ביטקוין חדשות, ולכן חשוב מאוד לקנות רק דרך חברה מוכרת כמו Bits of Gold או Bit2c.
האם הביטקוין בטוח לשימוש ואחזקה?
טרנסאקציית ביטקוין, או העברת ביטקוין, היא חתומה קריפטוגרפית ומכאן מוצפנת היטב. העסקה נחתמת על ידי הארנק היוצא ומשודרת לאינטרנט ואז מופיעה ביומן ההעברות הציבורי על הבלוקצ’יין. מכיוון שלביטקוין יש ערך, חובה להקפיד על שמירת כללי אבטחה בסיסיים.
היכן אוכל לעקוב אחר הביטקוין ששלחתי וקיבלתי?
סייר הבלוקים, או באנגלית Block Explorer, הוא יומן ציבורי המכיל את כל ההעברות בהיסטוריה של רשת הביטקוין. הבלוקצ’יין של ביטקוין שקוף, זוכרים? היומן מחולקת לבלוקים, כל בלוק מכיל פקודות יומן רבות שהן למעשה ההעברות מכתובת אחת לשנייה ברגע שהבלוק נסגר, העסקה בפועל מתבצעת ונרשמת ביומן המרכזי.
כמה זמן לוקח לשלוח ביטקוין?
בדרך כלל לוקח בערך 10 דקות לסגירת הבלוק ולקבלת אישור ראשון על העברת הביטקוין. הזמן משתנה וכפוף לתעבורת רשת. מומלץ תמיד להמתין עד שיש 6 אישורים (Confirmations).
מה העלות של שליחת ביטקוין?
העלות היחידה של עסקת ביטקוין ממקום למקום – לא משנה את המרחק הפיזי – היא עמלת ההעברה, המתווספת ומשולמת לכורה עבור עבודתו לוידוא ההעברה ושידורה לבלוק הבא ברשת.
יחסית לאמצעי העברות כספים, עלות העברת הביטקוין זולה משמעותית. העמלה אינה קבועה, ורוב הארנקים הדיגיטליים מחשבים אוטומטית את התעריף המינימלי הדרוש.
ככל שהעמלה גבוהה יותר, כך ההעברה תהיה מהירה יותר (כלומר, ההעברה שלך תטופל על ידי הכורה, שתמיד יעדיף לבצע ולידציה להעברות בעלות העמלות הגבוהות יותר) נכון לכתיבת שורות אלה, עלות העסקה (עמלה) של ביטקוין היא אפילו פחות מ- $ 1 עבור רוב ההעברות.
כדי להדגיש עד כמה זול לשלוח סכומי עתק בביטקוין, עסקה זו בסך 101,000,000 $ נשלחה תמורת עמלה של 121 $, שהיא בערך 0.00001% מהסכום שהועבר.
האם ניתן לקנות או לשלוח פחות מביטקוין אחד?
לביטקוין שמונה ספרות עשרוניות אחרי הנקודה. הסכום הקטן ביותר הוא 0.00000001 ביטקוין, ויחידת המדידה הזו מכונה סאטושי אחד (“האגורה” של ביטקוין). ניתן, אבל עדיף שלא לשלוח סכום כה קטן, מכיוון שעמלת העסקה תהיה גבוהה מהסכום שנשלח.
שימוש בביטקוין: אילו עסקים מקבלים ביטקוין? מה אוכל לקנות תמורת ביטקוין?
כיום יותר ויותר תעשיות עסקים מאמצים ביטקוין כאמצעי תשלום. השימוש היומי של ביטקוין ככסף עדיין לא נפוץ כמו כמו השקל, אך ניתן לקשר את חשבון ארנק הביטקוין ישירות לכרטיסי דביט (אשראי ללא מסגרת) חיוב של ויזה ומאסטרקארד (הערה: מומלץ לבדוק לגבי המיסוי שחל במקרה כזה). באתר שגרירות הביטקוין ישנה רשימה מתעדכנת של עסקים המקומיים המקבלים ביטקוין.
מהו שיא גינס לפיצה היקרה ביותר?
בקיץ 2010, כאשר רבים פקפקו ברעיון הביטקוין, אחד המאמינים הראשונים בשם לאסלו הניץ הצליח להזמין פיצה ושילם עליה באמצעות ביטקוין.
באותם ימים ביטקוין אחד היה שווה כמה סנטים בודדים, וכדי להזמין שתי פיצות משפחתיות בשווי 30 דולר שילם לסלו 10,000 ביטקוין! מה שנחשב אחר כך לרכישה הראשונה אי פעם בביטקוין, הפך גם לפיצה היקרה בעולם. 10,000 ביטקוין ששווים היום בקירוב 50 מיליון דולר.
לפניכם הפיצה היקרה איי-פעם: