כללי בטיחות נכתבו בדם. את המשפט הנ”ל אין חייל שלא זכה לשמוע במהלך שירותו הצבאי. אמנם במסחר אין אנו מדברים על סיכון חיי אדם, אך רבים וטובים שנכוו מאופן מסחר שגוי גררו הפסדים לא מבוטלים של ביטקוין יקר. אז איך נמנעים מאותן טעויות מסחר? איך יוצאים עם ידינו על העליונה ובטריטוריה הירוקה בסיכום? איך סוחרים נכון? ראשית, חשוב לציין שמסחר נכון מצריך תשומת לב ומאה אחוז פוקוס. שנית, מסחר בין אם בבורסת הנאסד”ק, מט”ח או בקריפטו אינו מתאים לכל אחד. קל להפנים את אותם טיפים שנכתבו בדם אותם אחשוף מיד במאמר זה, אבל בזמן אמת קשה ליישמם. אחרי הכל, אנו מטבענו ייצורים לא רציונליים.
- צריך סיבה לפני שנכנסים לטרייד: כנסו לטרייד רק עם סיבה ואסטרטגיה ברורה. אין רק סוחרים מרוויחים במסחר, כי הרי מדובר במשחק סכום אפס (על כל מרוויח מישהו מפסיד). שוק האלטים מונע ע”י כרישים גדולים (כן, אותם אלה האחראים להצבת בלוקים של מאות ביטקוינים ולארגון הפאמפים). הכרישים רק מחכים לדגים תמימים כמונו שיבצעו טעויות. גם אם אתם שואפים לסחור על בסיס יומי, לימדו שמוטב לא להרוויח ולשמור על הקיים על פני קפיצה למים וחשיפה להפסד. מנסיון, יש ימים שהרווח בהם הוא לשבת על הגדר.
- יעד וסטופ כאשר נכנסים לטרייד: לכל טרייד באשר הוא חובה להגדיר יעד ברור למימוש רווחים וסטופ-לוס ברור (סטופלוס – הגדרת רמת הפסד בה נסגור את הטרייד בהפסד. גם כאן חשוב לבחור סטופ-לוס בצורה נכונה תוך התחשבות במספר גורמים). בנקודה זו בדיוק רוב הסוחרים נופלים, הם נקשרים רגשית לטרייד או למטבע עצמו (“הנה עוד רגע המטבע יתחיל לעלות ואצא בהפסד מינימלי, אני בטוח”), נותנים לאגו להשתלט עליהם ובניגוד לשוק המניות בו התנודות הקיצוניות נחשבות אחוזים בודדים ביום מסחר נתון, בקריפטו סיכון (וסיכוי) כפולים ומכופלים: כבר ראיתי מטבע שערכו צנח ב-80% בשעות בודדות! ואף אחד לא רוצה להיות זה האוחז בו.
- הכירו את ה-FOMO (fear of missing out): אכן, זה ממש לא תענוג גדול לראות מהצד את החגיגה – מטבע טס לו בעשרות אחוזים בפאמפ משוגע, הנר הירוק הזה אוכל אתכם מדוע דווקא אתם לא בפנים (בדיוק בשלב זה יצוצו בכל הטרולבוקסים והפורומים אותם אלה ש”מורווחים בטירוף על המטבע”). אבל מה עושים עכשיו? מאוד פשוט, עוברים הלאה. נכון, יכול להיות שעוד אחוזים רבים של עלייה לפנינו, אבל הכרישים (כנאמר לעיל) רק מחכים לעוד קונים קטנים שייאספו בדרך, יקנו מהם סחורה במחירי שיא, ולאט לאט מחזיקי המטבע יורכבו רק מאותם “דגים” שקנו ביוקר. מיותר לציין שהשלב הבא בדרך כלל הוא נר אדום בוהק בו נמכר מכל הבא ליד ובכל מחיר.
- ניהול סיכונים: חזיר קטן אוכל הרבה, חזיר גדול אוכלים אותו. זהו סיפורו של השוק. כדי להיות דגים מרוויחים אל תחפשו קצוות של תחילת וסוף מהלך. חפשו רווחים קטנים שבסוף יצטברו לרווח גדול. מתוך סה”כ התיק הביטקוייני שלכם, נהלו את הסיכונים בתבונה. למשל, למטבעות דלי הסחירות (סיכון גבוה מאוד) מוטב להכנס באחוז קטן מאוד של התיק. לאותם מטבעות אנו נקצה מרווח פעולה יותר גדול – סטופ ויעד ימוקמו רחוק, שכן המטבע יותר תנודתי.
- נכס בסיס תנודתי מכתיב תנאי שוק שונים: שוק האלטים נסחר ברובו על פי ערכו של הביטקוין כנכס הבסיס. מעצם היותו מטבע תנודתי (באופן יחסי לפיאט), יש להביא עובדה זו בחשבון במיוחד בימים בהם ערך הביטקוין זז בחדות. הקשר בין הביטקוין לאלטים הינו יחס הפוך, כלומר, כאשר ערך הביטקוין עולה האלטים יירדו (בצורה יותר קיצונית), ולהיפך. כאשר הביטקוין תנודתי, השוק סוער, ובשוק בו שורר ערפל ולא רואים הרבה קדימה, עדיף טריידים עם יעדים קרובים מאוד: רווחים קטנים וסטופים צמודים.
- טיפים על מסחר באלטים: רוב האלטים יורדים בערכם לאורך הזמן, פשוט מדממים לאיטם. יש להביא זאת בחשבון כאשר מחזיקים אלטים לטווח בינוני וארוך, וכמובן לבחור אותם בקפידה. איזה אלטים כן מומלץ להחזיק בתיק לטווחים ארוכים (וזה רק כשיש סיבה!)? אותם פרוייקטים שבאופן טבעי הרבה יותר סחירים מהשאר, אלה שמאחוריהם יש קהילה ענפה ופיתוח מתמיד והם כאן כדי להישאר איתנו. איתריום ETH, מונרו XMR, פקטום FCT, דאש DASH, מובילים על בסיס יומי את טבלת האלטים הסחירים בשווקי הקריפטו. כדאי לעקוב אחרי הגרף ולזהות רמות נמוכות ותקופה יציבה. סביר כי בתקופה זו מתבצע איסוף ע”י הכרישים, וביום פקודה בליווי חדשות טובות של הפרוייקט יחל לו הפאמפ במטבע ושם תמכרו ברווח.
- מילה לגבי גיוסים והנפקות: או בלועזית ICO. פרוייקטים חדשים רבים בוחרים באופצייה הקלה של גיוס המונים ממשקיעי הקריפטו לטובת הפרוייקט, בתמורה לטוקן (מטבע) שייסחר ביום מן הימים ומתוך אמונה שיניב רווח למשקיעים המקדימים. בשנים האחרונות היו לא מעט הנפקות מוצלחות מאוד, הן לפרוייקט עצמו ובעיקר למשקיעים. מטבעות הכפילו, שילשו ערכם והרבה יותר מכך בגיוס ביחס לערכם ביום תחילת המסחר. הגיוס המוקדם של אוגור (עליו דיווחנו בכתבה בעבר) הניב למשקיעים תשואה פנומנלית של כ- 1000%. אוקיי, אבל מה הקאטצ’? לא כל הנוצץ זהב, ולא כל גיוס מרוויח למשקיעים. גיוסים רבים התבררו כסקאם, שלא רק שלא הרוויחו אף נעלמו עם הכסף ולא נשמע מהם עד עצם היום הזה.
אז איך יודעים אם כדאי להשקיע בגיוס ICO? אין מדובר במדע מדוייק, חשוב לשים לב לרמת הרצינות של הפרוייקט – אתר האינטרנט שלו (האם נראה שילד בנה אותו בשיעור מחשבים?), מי הצוות שעומד מאחוריי הפרוייקט – האם הוא מתחבא מאחוריי כינויים או מדובר בבעלי שם? לשים לב לאשכול ה- Bitcointalk כיצד חברי הצוות עונים ומתבטאים לשאלות המגיבים. האם יש קהילה מאחוריי הפרוייקט? בדרך כלל נצפה לראות אתר Telegram של המטבע המרכז את הקהילה שלו. יש לבחון את הכמות שהפרוייקט גייס: פרוייקט שגייס מעט מדי לא יצליח להתרומם לאורך זמן, פרוייקט שגייס הרבה – לא ישאר מי שיקנה את המטבעות במסחר הרץ. והכי חשוב – ניהול סיכונים. כמו שפרוייקט יכול להניב תשואה של שנה, פרוייקט גם יכול להיעלם לחלוטין. לעולם לא מומלץ לשים את כל הביצים בסל אחד. למי שרוצה להרחיב, במדריך הבא אנחנו מרחיבים על קריטריונים לבחון בכל הנפקת ICO.
- טיפ אחרון – מספר נקודות פרקטיות למימוש כבר עכשיו:
- עמלות ביצוע פעולה באתרי המסחר: גם להן יש חשיבות רבה על שורת הרווח. ריבוי פעולות = ריבוי עמלות. מומלץ תמיד להיות זה שקונים ממנו (maker) ולא זה שקונה מהשוק (taker). בפולוניקס הפער עומד על 0.1% הפרש לטובת ה-maker. לא מעט.
- לא סוחרים בלחץ: לא באמצע נסיעה, ובעיקר לא כשאין לכם את התנאים האופטימליים לקבל את ההחלטה על כניסה לטרייד, מתי ואיך תצאו ממנו. טריידים בלחץ מפסידים כמעט בכל המקרים. חכו להזדמנות הבאה, שתגיע.
- הגדרת יעדים והצבת פקודות: תמיד הציבו פקודות מכירה ביעדים שלכם. אתם לא יכולים לדעת מתי יבוא הכריש שיטיס את השוק למעלה וידוג את הפקודה שלכם (ובעמלה המופחתת של ה- maker, זוכרים?). אסטרטגיה מוצלחת בהקשר זה היא הצבת פקודות קנייה נמוכות משמעותית מהשוק – לפני כשבוע התרחשה מכירה מטורפת שריסקה את מטבע אוגור עד ל- 25% מערכו! כל מי שהציב פקודות מכירה יכל אחרי דקות בלבד לרשום רווח של עשרות ומאות אחוזים. בהצבת פקודות קנייה דרושה זהירות רבה, קורה ש”שוכחים” פקודת קנייה רחוקה מהשוק ומגלים זאת מאוחר מדי.
- קנה בשמועה, מכור בידיעה. כשאתרי החדשות הגדולים מפרסמים את הכתבות זה בדרך כלל יהיה הזמן הנכון דווקא לצאת.
- ביצעתם טרייד מוצלח אבל אבוי, המטבע שהרגע מכרתם ברווח נחמד קפץ? קודם כל הכירו – חוק מרפי, נעים מאוד. שנית, חזרו שוב על הנאמר למעלה ולעולם אל תרדפו להכנס שוב בלחץ. כל עוד יש רווח – עשיתם את שלכם, המשיכו הלאה לטרייד הבא.
- את האגו משאירים בצד. המטרה כאן היא לא להיות צודק בטריידים, אלא להרוויח. אל תבזבזו משאבים (זמן וכסף) על לנסות להוכיח שהיה כדאי להכנס לטרייד. זכרו, לא קיים סוחר שלא מפסיד לפעמים. המשוואה היא פשוטה – סך רווחים גבוה מסך ההפסד.
- מומלץ להרחיב את הידע עם חמשת אתרי הקריפטו שאתם חייבים להכיר.
יש לכם טיפים מנסיון במסחר? נשמח מאוד לשמוע בתגובות ופנייה בצור קשר.