Bitcoin Nedir?
Bitcoin dünyanın ilk merkezsiz dijital para birimi olma özelliğini taşıyor. İtibari para birimlerine nispeten Bitcoin tamamen bilgisayarlar üzerinden çalışıyor ve bu da Bitcoin’in dijital bir formu olmadığı anlamına geliyor.
Bitcoin ile dünyanın herhangi bir noktasından diğerine hızlı ve güvenli bir şekilde para gönderilebilir; bu noktada tek ihtiyaç ise bir internet bağlantısıdır. Merkezsiz bir kripto para birimi olduğundan, Bitcoin’in fiyatı serbest piyasada arz ve talebe bağlı olarak yatırımcılar ve kullanıcılar tarafından belirlenir.
Bitcoin, internet’te dağıtılmış dijital adreslerde saklanır, kriptografik teknolojiye (Blockchain ağı) dayanan bir kripto para birimidir. Bitcoin merkezsiz bir yapıya sahip olduğundan, hükümet, banka ve benzeri gibi merkezi bir otoriteler tarafından kontrol edilmeyen bir para birimidir.
Bitcoin açık kaynaklı bir proje olduğundan, birçok geliştirici, geçmişten bu yana sürece katkıda bulundu ve Bitcoin kodunu günlük olarak geliştirmeye devam etti.
Bitcoin Hakkında Sıkca Sorulan Sorular
- Bitcoin’i kim icat etti?
- Bitcoin’i kim kontrol ediyor?
- Kimler Bitcoin hesabı oluşturabilir?
- Bitcoin nerede ve nasıl saklanır?
Bitcoin Gönderme
- Bitcoin göndermek güvenli mi?
- Bitcoin gönderme işlemleri ne kadar sürer?
- Bitcoin transferlerinin maliyeti ne kadar?
Bitcoin Satın Alma
- Nasıl Bitcoin satın alabilirim?
- Birden az Bitcoin satın almak veya göndermek mümkün mü?
- Bitcoin nasıl kullanılır? Kimler Bitcoin’le ödeme kabul eder? Bitcoin’le neler satın alabilirim?
- Guinness rekorlar kitabındaki en pahalı pizza rekoru ne?
Blockchain & Madencilik
- Blockchain teknolojisine ilişkin önemli bilgiler
- Bitcoin’le gerçekleştirilen para transferlerini nasıl takip edebilirim?
- Yeni Bitcoin’lerin üretilmesi: Bitcoin madenciliği nedir?
- Madencilik ödülü nedir?
- Peki neden herkes Bitcoin madenciliği yapmıyor?
- İlk Bitcoin ne zaman kazıldı?
Hadi Biraz Sayıları Konuşalım
Dolaşımdaki Bitcoin Sayısı / Toplam Arz:
Bitcoin’in şu anki fiyatı:
Tüm Bitcoin’lerin toplam değeri:
Bitcoin’le yapılan işlemler (24 saatlik):
24 saatlik işlem hacmi :
Peki, Şimdi Sırada Ne Var?
Bitcoin’e ilişkin temel bilgileri okuduktan sonra, size kripto para dünyasında rehberlik edecek diğer makalelerimizle devam edebilirsiniz.
- Kripto Para Piyasasında Mutlaka Bilmeniz Gereken 30 Terim ve Bitcoin’in 6 Avantajı adlı öne çıkan makalelerimizle devam edebilirsiniz.
- Ben Bitcoin satın almak istiyorum! Aslında, şimdi Bitcoin satın alınır mı? (Dolar Maliyet Ortalaması ile tanışın.).
- Ben zaten hali hazırda biraz Bitcoin satın aldım… Satın aldığım Bitcoin’lerimi nerede saklayabilirim? Kripto para cüzdanlarını enine boyuna değerlendirdiğimiz Bitcoin Para Yatırımcıları İçin Önerilen En İyi Sıcak ve Soğuk Cüzdanlar başlıklı makalemizde sorularınıza cevap bulabilirsiniz. .
- Hızlı bir şekilde kurup kullanabileceğiniz bir cüzdana mı ihtiyacınız var? Mycelium cüzdanına ilişkin hazırladığımız rehbere göz atın. Trezor ve Ledger Nano S gibi donanım cüzdanları diğer cüzdanlara nispeten daha güvenlidir.
- Bitcoin’in dışında farklı kripto para birimleri olduğuna ilişkin bir şeyler duydum diyenlerdenseniz… Altcoin’lerle tanışın.
- Gelişmiş yatırım stratejileri ve ipuçları için Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin’de Marj Ticareti Rehberi ve Kripto Paralara İlişkin Kesinlikle Bilmeniz Gereken 15 Yatırım Stratejisi başlıklı makalelerimize göz atın.
Bitcoin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bitcoin’i Kim İcat Etti?
2008 yılında, Subprime mortgage krizi olarak da bilinen küresel ekonomik kriz sırasında, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir erkek veya kadın tarafından dünyanın ilk dijital, merkezsiz para biriminin ortaya çıkışı için doğru zaman olduğuna karar verildi ve Bitcoin için düğmeye basıldı.
Bitcoin projesi ilk olarak 31 Ekim 2008’de, Satoshi Nakamoto tarafından yazılan Bitcoin, A Peer-to-Peer Electronic Cash System adlı bir tanıtım belgesinin (whitepaper) yayınlanmasıyla dünyaya duyuruldu.
Satoshi Nakamoto’nun bir takma ad olduğuna inanılıyor. Bu nedenle Bitcoin’in mucitinin gerçek kimliğinin bugüne kadar henüz belirlenemediğini de belirtmemiz gerekiyor. Şimdiye kadar bazı insanlar Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etse de, hiçbiri yeterli kanıt sunmadı.
Kullanıma sunulduğu ilk iki yılında Bitcoin’in neredeyse hiç parasal değeri yoktu. Bununla birlikte, kısa sürede orijinal kodu sürekli geliştiren güçlü ve aktif topluluklar ortaya çıktı.
2010 yılında Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in geliştirilme sürecinden aniden ayrılma kararı aldı. Satoshi Nakamoto ile en son iletişim Nisan 2011 yılında bir e-posta iletisi aracılığıyla kuruldu.
Bununla birlikte, takip eden yıllarda, Bitcoin için giderek daha fazla iyileştirme ve kullanım örneği şekillenmeye başladıkça, Bitcoin topluluğu daha büyük ve daha güçlü hale geldi.
Bitcoin’i Kim Kontrol Ediyor?
Eski zamanlarda büyük bir banka veya hükümet gibi bir tüzel kişiliğin para birimlerinin arkasında durması ve ekonomik istikrarı sağlaması gerektiği düşünülüyordu.
Ancak sadece birkaç on yıl önce Borç Ekonomisi şekillenmeye başladı. Bugünün içinde bulunduğumuz dönem, herhangi bir ülkenin merkez bankasının herhangi bir maddi değer standardı (örn. Altın) ile bağlantı kurmadan sınırsızca yeni, karşılıksız para basabildiği dönemdir.
Bu mekanizma enflasyon yaratıyor ve zaman içerisinde fiyatların yükselmesi ve paranın biriminin satın alma gücünün sürekli alamasıyla sonuçlanıyor. Bu dönemden önce paranın hükümetler veya merkez bankaları tarafından kontrol edilmediğine dikkat edilmelidir.
Bitcoin cebimizdeki, sahip olduğumuz paranın tam kontrolünü tekrar bize veriyor.
Bitcoin’in Perde Arkasında Ne Var: Blockchain
Bitcoin protokolü Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiştir. Blockchain, Bitcoin’in tarihinde yapılan tüm işlemleri içeren ve bloklara bölünmüş bir dijital defteri temsil eder.
Bitcoin’in Blockchain’i gücünü dünyanın dört bir yanına dağılmış node’lardan alıyor. İsteyen herkes bir node oluşturabilir ve Bitcoin Blockchain’inin korunmasına yardımcı olabilir.
Bu sayede, Bitcoin’in merkezsiz bir yapıya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İster bir banka, bir şirket veya bir hükümet olsun, Bitcoin’deki işlemleri kontrol edemez veya ağa müdahale edemez. Bu nedenle, Bitcoin kapatılamaz ve engellenemez.
Kimler Bitcoin Hesabı Oluşturabilir?
Banka hesabı açmanın aksine isteyen herkes tek başına bir Bitcoin cüzdanı veya hesabı oluşturabilir. Bu sayede Bitcoin, kullanıcılarına en önemli iki özelliğini sunabiliyor: erişilebilirlik ve sansürlere karşı direnç.
Bankaların, müşterilerinin uymak zorunda olduğu politikaları vardır; eğer müşteriler bu politikalara uymazsa, bankaların müşteri hesaplarını kapatma yetkisi vardır. Bankalar ayrıca işlemleri ve hesap bakiyelerini tersine çevirebilir veya dondurabilir. Eğer Bitcoin ile işlem yapıyorsanız böyle bir durum gerçekleşemez çünkü Bitcoin’i kontrol eden merkezi bir otorite yoktur.
Erişilebilirlik açısından, kelimenin tam anlamıyla dünyada internet erişimi olan herkes ama herkes Bitcoin satın alabilir, gönderebilir, depolayabilir ve işlem yapabilir. Herhangi bir Bitcoin cüzdanı oluşturan herkes bir Bitcoin hesabı oluşturmuş olur.
Büyük miktarlarda Bitcoin göndermek, geleneksel banka havaleleriyle yapılan fiat para birimi gönderimlerinden çok daha hızlı ve ucuzdur. Örnek vermek gerekirse Bitcoin’le gerçekleştirilen 300 milyon dolarlık bir transfer sadece ve sadece 1 dolarlık bir işlem ücreti karşılığında gerçekleştirilebilir.
Yeni Bitcoin’lerin üretilmesi: Bitcoin madenciliği nedir?
Bitcoin ağının işleyişini mümkün kılan ve aynı zamanda yeni Bitcoin’lerin üretilmesi sürece madencilik denir. Bitcoin madenciliği, Bitcoin ağının atan kalbidir.
Ali, Bitcoin’ini Mehmet’e göndermek istediğinde, bir işlem oluşturur ve özel anahtarıyla bu işlemi imzalar ve ardından işlem ağda yayınlanır. İşte tam da burada madenciler devreye giriyor.
Temel olarak, Bitcoin madencileri işlemleri doğrulayan ve onaylayan, bunları bir sonraki bloklara yerleştiren sonrasında ise bu işlemleri halka açık dağıtık bir defterde, halk arasında bilinen adıyla Blockchain ağında yayınlayan kişilerdir. Blockchain kelimesinin anlamı da buradan gelir. Blockchain, ağda yapılan işlemlerin bir araya gelerek kaydedildiği blokların oluşturduğu bir zincirdir.
İlk Bitcoin ne zaman kazıldı?
3 Ocak 2009’da, ilk Bitcoin Satoshi Nakamoto tarafından çıkarıldı. Bu blok, “Blok numarası 0” veya Genesis bloğu olarak da bilinir. Genesis bloğunda, madencilik yapan kişiler 50 Bitcoin’lik blok ödülünün sahibi oluyordu.
Madencilik ödülü nedir?
Blockchain ağında madenciler iki farklı şekilde ödül kazanır. Bunlardan ilki işlemlerin onaylanması karşılığında kazanılan işlem ücretleri ve ikincisi ise blok ödülleridir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere her bir bloktaki kriptografik hesaplamaları çözmeyi başaran madenciler blok ödülünü almaya hak kazanır.
Bu satırların yazıldığı sırada Bitcoin Blockchain’inde her bir bloğun 12.5 BTC’lik blok ödülü vardı. Bitcoin whitepaper’ında da belirtildiği gibi Bitcoin protokolüne göre, dört yılda bir blok ödülü yarılanması gerçekleşir ve madencilerin kazıkları her bir bloktan elde ettikleri Bitcoin ödülü yarı yarıya otomatik olarak azaltılır. 2020 yılının Mayıs ayında gerçekleşen 3. blok ödülü yarılanmasından sonra bir sonraki blok ödülü yarılanması 2024 yılında gerçekleşecek ve Bitcoin ağındaki blok ödülü 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye gerileyecek.
Peki neden herkes Bitcoin madenciliği yapmıyor?
Kripto para madenciliği, karma algoritmalara dayanan zor matematiksel kriptografi problemlerini çözmeyi içerir (çözüm, yeni bloğa eklenen iş kanıtıdır).
Bitcoin’in piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda, kişisel bir bilgisayar Bitcoin’i çıkarmak için yeterli güce sahipti. Ancak zaman geçtikçe ağdaki rekabet de arttı ve Bitmain gibi büyük madencilik şirketleri Bitcoin madenciliğine katıldılar. Ağın zorluk seviyesinin artması nedeniyle bu günlerde kişisel bilgisayarlarla Bitcoin madenciliği yapmak imkansız denecek kadar zor hale geldi.
Bitcoin protokolü gereği madencilerin sadece ve sadece 21 milyon BTC üretilebileceğini, ağın yalnızca bu kadar Bitcoin’in üretilmesine izin verdiğini de belirtmemiz gerekir. 21 milyon BTC’nin tamamının 2140 yılına kadar kazılması bekleniyor. 2140 yılından sonra yeni Bitcoin üretilemeyecek ve madenciler sadece operasyonlarını işlem ücretleriyle finanse edecek.
Bu da bizi Bitcoin’in geleneksel fiat para birimlerine göre avantajları açısından bir sonraki noktaya getiriyor.
Nasıl Bitcoin satın alabilirim?
Bitcoin’i almanın en basit ve kolay yolu, çevrimiçi olarak veya dünyanın dört bir yanında bulunan yerel Bitcoin ATM’lerinden satın almaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise tanınmış bir sağlayıcıdan Bitcoin satın almaktır.
Üçüncü taraf sağlayıcımız aracılığıyla CryptoPotato üzerinden kredi kartıyla Bitcoin satın almak için buraya tıklayın.
Bitcoin nerede ve nasıl saklanır?
Nasıl geleneksel paralarımızı cüzdanınızda saklıyorsak, Bitcoin’ler de özel dijital cüzdanlarda saklanır. Her cüzdanın kripto para göndermesi ve alması için eşsiz bir adresi vardır.
Bu adres, yaklaşık 30 karakter uzunluğunda sayılardan ve İngilizce harflerden oluşan bir dizedir. Yeni bir cüzdan oluşturmanızda veya sahip olabileceğiniz cüzdan sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Temelde güvenlik düzeylerinde farklılıklar gösteren çeşitli dijital kripto para cüzdan türleri vardır.
Bitcoin göndermek güvenli mi?
Bitcoin’le yapılan her bir işlem dijital olarak imzalanmış bir emirdir ve bu nedenle güvenli bir şekilde şifrelenir. İşlem giden cüzdan tarafından imzalanır ve internette yayınlanır ve ardından blok kaşifinde (Block Explorer) listelenir.
Bitcoin’le gerçekleştirilen para transferlerini nasıl takip edebilirim?
Blok kaşifi, ağdaki tüm Bitcoin işlemlerinin eş zamanlı olarak kaydını tutan halka açık bir defterdir. Bitcoin Blockchain’inin şeffaflığından daha önce bahsetmiştik, hatırlıyor musunuz? Defter bloklardan oluşur, her bir blok birçok günlük işlemin kaydını içerir. Blok kapatıldıktan sonra ise işlem gerçekleştirilir.
Bitcoin gönderme işlemleri ne kadar sürer?
Genellikle, bir bloğun kapatılması ve bir Bitcoin işlemin onaylanması ortalama olarak yaklaşık 10 dakika sürer. Bu süre çeşitli faktörlere de bağlı olarak değişebilir. İşlemlerin onaylanma süresi özellikle ağın yoğunluğuna bağlıdır.
Bitcoin transferlerinin maliyeti ne kadar?
Bitcoin’le gerçekleştirilen işlemlerde kişiler arasındaki fiziki mesafe önem arz etmez. A noktasından B noktasına Bitcoin göndermek isteniliyorsa bu işlemin tek maliyeti, madencilere blokları onaylamaları için ödenen işlem ücretleri olacaktır.
Geleneksel para transfer araçlarına kıyasla, Bitcoin’le gerçekleştirilen işlemlerin transfer maliyeti önemli ölçüde daha ucuzdur. Bitcoin’le gerçekleştirilen transferlerde işlem ücreti sabit değildir ve dijital cüzdanların çoğu otomatik olarak gerekli minimum ücreti hesaplar.
Ne kadar yüksek işlem ücreti ödenirse söz konusu transfer o kadar hızlı onaylanacaktır (yani, işleminiz daha yüksek işlem ücreti talep eden madenci tarafından ele alınacaktır.) Bu rehberin hazırlandığı sırada, Bitcoin ağındaki güncel işlem maliyeti (ücreti) birçok işlem için 1 dolardan bile az seviyedeydi.
Bitcoin’le yüksek miktarlarda para göndermenin ne kadar ucuz olduğunu göstermek için 101 milyon dolarlık bu işlem için sadece 121 dolarlık bir işlem ücreti ödendiğini örnek olarak gösterebiliriz.
Birden az Bitcoin satın almak veya göndermek mümkün mü?
Sanılanın aksine her zaman 1 Bitcoin satın almak zorunda değilsiniz. 1 BTC’nin bölünebileceği en küçük miktar 0.00000001 Bitcoin’dir ve Bitcoin’in en küçük birimine Satoshi denir. İşlem ücreti gönderilen tutardan daha yüksek olacağından, bu kadar küçük miktarlarda gönderim yapmamak daha iyidir.
Bitcoin nasıl kullanılır? Kimler Bitcoin’le ödeme kabul eder? Bitcoin’le neler satın alabilirim?
Gün geçtikçe dünyanın dört bir yanında daha fazla iş kolu Bitcoin’i geçerli bir ödeme yöntemi olarak benimsiyor. Bitcoin’in para olarak günlük kullanımı hala geleneksel fiat para birimleri kadar yaygın olmasa da Bitcoin hesabınızı doğrudan VISA banka kartlarına bağlayarak kripto paralarınızla kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. (önemli not: bu şekilde kullanırken vergi oranlarını da kontrol etmelisiniz).
Guinness rekorlar kitabındaki en pahalı pizza rekoru ne?
2010 yazında, birçok insanın Bitcoin kavramını dahi henüz duymadığı zamanlarda, ilk Bitcoin madencilerinden ve kullanıcılarından biri olan Laszlo Henitz, elindeki Bitcoin’ler karşılığında pizza sipariş etmeyi başardı ve bu siparişi Bitcoin ile ödedi.
O günlerde, Bitcoin’in hiçbir değeri yoktu ve Laszlo 30 dolar değerinde iki pizza sipariş etmek için 2010 yılında 10.000 Bitcoin ödedi! Daha sonra Bitcoin ve kripto para tarihinde gerçekleştirilen ilk satın alma olarak kabul edilecek transferle satın alınan pizza, dünyanın en pahalı pizzası oldu. Laszlo’nun 2010 yılında iki pizza için ödediği 10.000 Bitcoin’in bugünkü değeri ise yaklaşık 50 milyon doların üzerindedir.
Bu satın alınan en pahalı pizza olabilir: