Finans piyasaları için arz ve talep en önemli itici güçlerden biridir. Bununla birlikte finans piyasalarda gözle görülmeyen bir itici güç de yatırımcıların piyasa duyarlılığıdır.
Bu yazımızda Bitcoin’de yatırımcıların piyasa duyarlılığını gözler önüne seren Korku ve Açgözlülük Endeksi’ne yakından bakacağız. Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi nedir, nasıl yorumlanır, nasıl takip edilir gibi en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız.
Tüm diğer finansal varlıklarda olduğu gibi Bitcoin’de de yatırımcılar BTC fiyatı yükseldikçe daha riskli işlemler gerçekleştirme eğilimindedir. Bu durum yatırımcıların kaçırma korkusuna (FOMO) kapılarak açgözlülükle işlemler yapmasıyla sonuçlanır. Öte yandan bunun tam tersi şekilde piyasadaki düşüş dönemlerinde ise yatırımcılar, korku, belirsizlik ve şüpheye (FUD) kapılarak BTC’lerini satabilirler.
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, yatırımcıların piyasa duyarlılığını ölçmek için tasarlanmış bir metriktir. Endeks, 1 ile 100 arasında değişen bir puanlama sistemine sahip.
1 yatırımcıların “aşırı korku” halinde olduğunu gösteriyor. Bu da insanların Bitcoin satın almaktan korktuklarını, uzak durduklarını ve riskli bir yatırım olarak değerlendirdiklerini gösteriyor. Hatta bu süreçte yatırımcıların BTC fiyatının daha da düşeceğini öngörerek satış baskısına yol açabilir.
Bu, Warren Buffett’ın şu sözü akıllara geliyor: Herkes korkarken alın, açgözlüyken satın.
Bununla birlikte Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi’nde 100 puan ise aşırı açgözlülüğe işaret ediyor. Endeksin “aşırı açgözlülük” seviyesinde olması, yatırımcıların Bitcoin’i güvenli bir yatırım olarak değerlendirdiklerini, yatırım yapmaktan korkmadıklarına işaret ediyor.
Piyasadaki yükseliş dönemlerinde aşırı açgözlülük yatırımcıların gözünü bürür. Kaçırma korkusuna (FOMO) kapılan yatırımcılar, kâr elde edebilmek umuduyla piyasaya akın eder. Ancak bu noktada piyasanın hızlı bir şekilde düşüşe geçme ihtimali bulunuyor. Bu nedenle endeksin 100 puan seviyesinde ulaşması, kimilerince de satış sinyali olarak görülüyor.
Çok daha basit bir şekilde anlatmamız gerekirse Korku ve Açgözlülük Endeksi 1 puana yakın olduğunda bu, kripto fiyatının artacağına işaret edebilir ve endeks 100 puana yakın olduğunda ise bu, kripto fiyatının yakında düşeceği anlamına gelebilir.
Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Korku ve Açgözlülük Endeksi hesaplanırken birçok farklı metrik göz önünde bulunduruluyor. Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi hesaplanırken göz önünde bulundurulan metrikler şu şekilde:
Fiyat Dalgalanmaları: Endeks hesaplanırken piyasadaki fiyat dalgalanmaları ve Bitcoin fiyatındaki düşüşler göz önünde bulunduruluyor. Endeks, fiyat dalgalanmaları ve düşüşlerin boyutunu 30 günlük ve 90 günlük ortalamalarla karşılaştırır. Bu metrik, endeks değerini %25 oranında etkiliyor.
Momentum/Hacim: Endeks, Bitcoin’in mevcut momentumunu ve hacmini ölçümlüyor. Bu veriler yine 30 günlük ve 90 günlük ortalamalarla karşılaştırılıyor. Yüksek hacim ve momentum endeksi negatif yönde etkilerken endeks çıktısını arttırıyor. Bu metrik, endeks değerini %25 oranında etkiliyor.
Sosyal Medya: Endeks sosyal medyada Bitcoin’le ilişkili paylaşımları ve hashtag kullanımlarını takip ederek bunları tarihsel ortalamalarla karşılaştırıyor. Bitcoin’in sosyal medyada konuşulma oranındaki yükselişler, piyasa katılımının arttığı şeklinde yorumlanır ve nihai endeks çıktısında artışa yol açar. Bu metrik, endeks değerini %15 oranında etkiliyor.
Anketler: Endeks düzenlediği dev anketlerle yatırımcıların piyasa duyarlılığını ölçümlüyor. Her ankette 2.000 ile 3.000 arasında katılımcının piyasa hakkındaki görüşleri alınıyor. Bu metrik, endeks değerini %15 oranında etkiliyor.
Bitcoin’in Piyasa Hakimiyeti: Endeks hesaplanırken Bitcoin’in piyasa hakimiyeti de göz önünde bulunduruluyor. Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin yüksek olması, yatırımcıların piyasa duyarlılığında korkuya işaret ediyor. Altcoin’lerin piyas hakimiyetindeki yükselişler ise yatırımcıların açgözlülüğünün arttığını gösteriyor. Bu metrik, endeks değerini %10 oranında etkiliyor.
Trendler: Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi hesaplanırken Google Trends verilerini de göz önünde bulunduruluyor. Bitcoin’in Google Trends verilerindeki aranma hacmi yükselişler açgözlülük, düşüşler ise korku işareti olarak değerlendiriliyor. Bu metrik, endeksi %10 oranında etkiliyor.
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Ne Kadar Güvenilir?
Endeksin Bitcoin fiyatı hakkında yatırımcılara fikir verip vermediği en çok tartışılan konulardan biri. Konuyla ilgili olarak bir araştırma yapan Lookonchain, Bitcoin grafiğini, Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi’yle karşılaştırdı.
Bu araştırma sonucunda kısa vadede endeksin Bitcoin fiyatını doğru bir şekilde yansıttığı sonucuna varıldı.
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto para piyasasının mevcut durumuna ilişkin değerli bilgiler sağlıyor. Bununla birlikte her yatırımcının yatırım yapmadan önce kendi araştırmalarını yapması ve endeksin yatırım stratejileriyle uyumlu olup olmadığını değerlendirmesi büyük önem arz ediyor.