Meme coin’ler geride bıraktığımız son birkaç yılda popülaritelerini ciddi anlamda arttırdı. İşte meme coin’ler hakkında bilmeniz gereken her şey!
Meme coin’ler kripto para piyasasında muazzam bir etki yarattı ve zaman içerisinde piyasanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Kritpo para piyasasında meme coin hareketini başlatan ve tutkulu bir toplulukla birlikte milyarlarca dolar değerinde bir piyasanın oluşmasına yol açan şeyin Dogecoin olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılında Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından şaka amacıyla geliştirilen Dogecoin yıllar içerisinde popülaritesini arttırarak kripto para piyasasındaki konumunu güçlendirdi.
Bugün meme coin denilince birçok kişinin aklına ilk olarak Dogecoin (DOGE) gelse de artık piyasada farklı meme coin’ler de var. Doigecoin katili lakabıyla piyasaya sürülen Shiba Inu (SHIB) da bunlardan biri.
Bu yazımızda meme coin’lerin ne olduğuna, diğer kripto para birimlerinden neden farklı olduklarına, en popüler meme coin’lere ve meme coin’ler hakkında en çok merak edilen sorulara yakından bakacağız.
O halde kemerlerinizi bağladıysanız başlayalım…
Meme Coin Nedir?
Basitçe özetlemek gerekirse meme coin’ler de bir tür kripto para birimidir.
Meme coin’ler internet meme’lerinden yani şakalarından güç alan veya şaka amacı güden kripto para birimleridir. Meme coin’lerin hepsi birer kripto para birimidir ancak tüm kripto para birimleri meme coin değildir.
Adından da anlaşılacağı üzere meme coin’ler, varoluşsal olarak bazı meme özellikleriyle birlikte gelir. Örneğin bazı geliştiriciler meme kültürünü meme coin’in token ekonomisine de dahil eder. Örneğin token’in toplam arzı 69 milyar dolar veya 420 milyar dolar olarak belirlenebilir. 42 ve 69 sayıları internette şaka amaçlı olarak sıklıkla kullanıla sayılardır.
En popüler meme coin’lere Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Floki Inu (FLOKI) ve diğerleri örnek gösterilebilir. Yukarıda yer verdiğimiz meme coin’lerin hepsi köpek temalı meme coin’ler arasında yer alıyor.
Ancak hepsi bu kadarla sınırlı değil. Kripto para piyasasındaki daha birçok farklı meme coinler ve NFT’ler gibi popüler meme coin projeleri bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de interneti kasıp kavuran internet meme’i Pepe the Frog’dan esinlenen Pepe Coin (PEPE).
Meme coin’ler tıpkı kripto para birimleri gibidir. Meme coin’ler tipik olarak Ethereum, Solana ve Polygon gibi diğer popüler katman-1 ağları üzerinde geliştirilmiştir. Ancak Dogecoin (DOGE) gibi bazı meme coin’lerin kendi blockchain ağları bulunuyor.
Çoğu kripto para birimi günlük hayattaki sorunlara çözüm getirmek amacıyla geliştirilmiştir. Ancak meme coin’ler büyük ölçüde internetteki şakaların (meme) bir anda viral olma gücünden yararlanarak piyasada popülaritelerini arttırmaya odaklanır.
Biz de bu nedenle yazımızın içerisinde bir sorumluluk reddi beyanı ekleyeceğiz. Meme coin’ler doğaları gereği risklidir ve astronomik boyutta fiyat dalgalanmalarına oldukça açıktır. Bu nedenle meme coin’lere yatırım yapmadan önce profesyonellerden destek almanız şiddetle tavsiye ediyoruz. Son olarak kripto para piyasasındaki en önemli kurallardan birini hatırlatalım: Asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazlasıyla kripto paralara özellikle de meme coin’lere yatırım yapmayın.
Meme Coin’ler Nasıl Çalışır?
Bazı istisnalar dışında meme coin’lerin büyük bir bölümü katman-1 blockchain ağlarının üzerine geliştirilmiş token’lerdir. Hatta rahatlıkla çoğu meme coin’in Ethereum blockchain’inde ERC-20 token standardı kullanılarak geliştirildiğini söylemek mümkün.
Bu konudaki en büyük istisna Dogecoin (DOGE). Kendi blockchain ağına sahip olan Dogecoin (DOGE) birçok yönden Bitcoin’le benzerlikler barındırıyor. Elbette bu çok normal çünkü Dogecoin, Luckcoin adlı bir projeden, Luckcoin, Litecoin’den ve Litecoin ise Bitcoin’den fork’lanmıştır. Doğal olarak Dogecoin’in esasında bir Bitcoin fork’u olduğu söylenebilir.
Tıpkı Bitcoin gibi Proof-of-Work konsensüs algoritmasıyla çalışan Dogecoin’in arzı ise Bitcoin’in aksine sınırlı değildir.
Shiba Inu (SHIB) gibi popüler meme coin’ler ise Ethereum ağında geliştirilmiş olmalarına rağmen katma değer sağlayarak kullanıcıların ilgisini çekmek için yan projeler geliştirerek ekosistemlerini genişletiyor. Fakat hepsi bu kadarla sınırlı değil. Meme coin projeleri tutkulu ve güçlü topluluklar oluşturmak için asıl olarak esinlendikleri internet meme’inin gücünü kullanıyorlar.
Meme Coin’ler Güvenli mi?
Memecoin’ler bir internet meme’i etrafında şekillendiklerinden diğer kripto para birimlerine kıyasla fiyat dalgalanmalarına çok daha açıktır.
Örnek vermek gerekirse Pepe Coin’nin (PEPE) piyasa değeri bir aydan daha kısa bir sürede kelimenin tam anlamıyla 0’dan 2 milyar dolara kadar yükseldi. Pepe Coin’in (PEPE) kaydettiği bu yükselişe anlam vermek zor olabilir ancak meme coin’ler çok kısa süreler içerisinde astronomik fiyat artışları ve tam tersine düşüşleri yaşayabilir.
Pepe Coin (PEPE) tüm zamanların en yüksek seviyesini belirledikten birkaç hafta sonra hızla düşüşe geçti ve %70 oranında değer kaybetti. Bu örnekten meme coin’lerin ne denli volatil ve riskli olabileceğine dair çıkarımlarda bulunabilirsiniz.
Tıpkı piyasadaki diğer kripto para birimleri gibi meme coin’lere yatırım yaparken de belli kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bir meme coin’in akıllı sözleşmellerinin güvenli olup olmadığının kontrol edilmemesi, yatırımcıların ciddi kayıplarla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Zira geçmişte birçok proje rug pull gerçekleştirerek yatırımcılara ait fonlarla kayıplara karıştı. Bu nedenle yatırımcıların binbir emekle biriktirdikleri fonları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmamaları için gerekli durum tespitlerini yapmaları gerekiyor.
Hazır söz açılmışken biraz rug pull’dan bahsedelim. Kripto para piyasasında özellikle de meme coin alanında rug pull oldukça yaygın bir dolandırıcılık yönetimi ve yatırımcıların rug pull’la karşı karşıya kalmamaları için son derece dikkatli davranmaları gerekiyor.
Yatırım yaparken dolandırılmamak için aşağıda yer verdiğimiz iki önemli rehbere göz atabilirsiniz:
Meme Coin’lerin Ortak Özellikleri
Her ne kadar tasarım açısından meme coin’ler diğer kripto paralardan farklı olsa da kendi aralarında bazı benzerlikler taşıyorlar.
- Örneğin meme coin’lerin büyük bir kısmı herhangi bir katman-1 blockchain ağı üzerinde geliştirilmiştir.
- Hepsi bir internet meme’ine veya mizahi öğeye dayanır.
- Çoğu büyük ölçüde sosyal anlamda büyümeye odaklanır.
- Meme coin’lerin kendilerini projeye adayan geniş ve sadık toplulukları vardır.
- Meme coin’ler yüksek fiyat dalgalanmalarına ev sahipliği yapar.
Bunlar meme coin’lerin ortak özelliklerinden sadece birkaçı.
En Popüler Meme Coin’ler
Kripto para piyasası binlerce meme coin’e ev sahipliği yapıyor ve her geçen gün birçok yeni meme coin piyasaya sürülüyor. Bu yazımızda “En Popüler Meme Coin’ler” başlığı altında uzun zamandır piyasada olan ve topluluklarıyla kendini kanıtlamış kripto para projelerine yer vereceğiz. İşte en popüler 3 meme coin projesi:
Dogecoin (DOGE)
Dogecoin (DOGE), meme coin’lerin atasıdır. Piyasaya sürülen ilk meme coin olan Dogecoin, 2013 yılının sonlarında şaka amaçlı olarak piyasa sürüldü. Dogecoin (DOGE) aynı zamanda piyasa değeri açısından da en büyük meme coin’dir.
Dogecoin, Billy Marcus ve Jackson Palmer tarafından yaratılmıştır. Billy Marcus 2015 yılında tüm DOGE’lerini sattığını açıklamıştır.
İşte Dogecoin (DOGE) hakkında pek bilinmeyen 5 gerçek:
- Dogecoin’in popüleritesi, Elon Musk’ın favori kripto para biriminin DOGE olduğunu açıklamasının ardından önemli ölçüde arttı.
- Kripto para piyasasının en etkili isimlerinden biri olan Vitalik Buterin de Dogecoin Vakfı’nın bir üyesidir.
- Dogecoin, Bitcoin’le birlikte Proof-of-Work (PoW) fikirbirliği algoritmasını kullanan birkaç meme coin’den biridir.
- Dogecoin, enflasyonist bir tasarıma sahiptir.
- Dogecoin’in arzı sınırsızdır.
Shiba Inu (SHIB)
Shiba Inu (SHIB) en popüler meme coin’ler arasında ikinci sırada yer alıyor. Dogecoin Katili olarak piyasaya sürülen Shiba Inu (SHIB), tıpkı Dogecoin gibi internetteki DOGE meme’ine dayanıyor.
Shiba Inu’nun whitepaper’ı “Woofpaper”‘ına göre proje, “merkezsiz spontane topluluk oluşturmada bir deneyi”‘ni temsil etmektedir.
Shiba Inu projesinin şimdiye kadar başarılı olduğunu söylemek mümkün. Zira Shiba Inu (SHIB), SHIB hem piyasa değeri hem de topluluk açısından dünyanın en büyük ikinci meme coin’i haline geldi.
Shiba Inu (SHIB) ekibi ayrıca kısa bir süre önce ShibaSwap adlı yeni bir merkezsiz borsa başlattı ve ayrıca NFT ve metaverse gibi alanlarda da çalışmalar yürütüyor. Shiba Inu’nun piyasa değeri 2021 yılındaki boğa sezonunda 70 milyar doların üzerinde yükseldi.
Şu an için Shiba Inu’nun (SHIB) piyasa değeri her ne kadar 70 milyar doların çok çok altında olsa da projenin şimdiye kadar kaydettiği yükselişler, meme coin’lerin geniş kitlelere ulaşma konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.
Pepe Coin (PEPE)
Pepe Coin (PEPE), kripto para piyasasındaki en yeni ve en popüler meme coin’lerden biridir. 2023 yılının Nisan ayında piyasa sürülen Pepe Coin (PEPE) bir ay gibi kısa bir süre içerisinde 2 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.
Yatırımcıların PEPE’ye büyük ilgi göstermesi sonucu başta Binance olmak üzere birçok önde gelen kripto para borsası popüler meme coin’i listeledi. Pepe Coin (PEPE), “Pepe the Frog” adlı popüler internet meme’inden esinleniyor. Pepe Coin (PEPE) hakkında hakkında daha fazlasını öğrenmek için hazırladığımız videoya göz atabilirsiniz.
Meme Coin’ler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tüm bunların dışında gelin meme coin’ler hakkında en çok merak edilen sorulara yakından bakalım.
Meme Coin’ler Ne İçin Kullanılır?
Diğer altcoin’lerin aksine meme coin’lerin belli bir amacı yoktur. Bunun yerine meme coin’lerin dünyanın dört bir yanında milyonlarca olmasa bile yüzbinlerce destekçisi ve topluluğu bulunuyor. Bununla birlikte, DOGE gibi bazı meme coin’ler yaygın olarak ödeme aracı olarak kullanılıyor.
Hangi Meme Coin 1 Dolara Ulaşacak?
Hangi meme coin’in en erken 1 dolara ulaşacağını söylemek zor ancak bu fiyat seviyesine en çok yaklaşan meme coin, Dogecoin (DOGE) oldu. Dogecoin (DOGE) 0,7 dolara kadar yükseldi. CoinGecko verilerine göre Dogecoin (DOGE) tüm zamanların en yüksek seviyesini 0,73 dolarla kaydetti.
Meme coinler hayatta kalmayı başarabilecek mi?
Hangi meme coin’lerin hayatta kalıp kalmayacağını zaman gösterecek. En eski meme coin Dogecoin (DOGE) 2013 yılında geliştirildi ve o günden bu yana piyasadaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte birçok kripto para tarihin tozlu sayfalarında yerini alırken Dogecoin yıllara meydan okumayı başardı.
Meme coin’lerin uzun vadede hayatta kalmaya devam edip etmeyeceğini yalnızca zaman gösterecek. Ancak meme coin’lerin kripto para piyasası kültürüyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve meme coin’lerin olmadığı bir kripto para piyasasını hayal etmenin oldukça zor olduğunu belirtelim.
Sonuç olarak İster nefret edin ister sevin, meme coin’ler kripto para sektöründeki en dinamik piyasalardan biri gibi görünüyor.